Denk niet in kleuren, maar combinaties

Wist je dat het menselijk oog geen kleuren ziet? Onze ogen zien alleen verschillen tussen kleuren. Oftewel: we zien alleen contrasten. Daarom heeft het vaak weinig zin on je druk te maken over een kleur, bijvoorbeeld die op de muur. Het is namelijk veel belangrijker hoe de kleur staat bij de vloer, of gordijnen bijvoorbeeld.

Altijd beginnen met kleuren die je niet direct kan veranderen

Een palet is vaak afgestemd op kleuren, anders zou het ook geen kleurenpalet heten. Als je de woonruimte wilt verven, en je hebt kleuren die onveranderlijk zijn zoals een parket vloer of vloerbedekking, die koop je namelijk niet 1, 2, 3 opnieuw, dan maken ze altijd deel uit van je kleurenpalet. Hou ze daarom altijd in gedachte als je overige kleuren zoekt! Dus je begint met de bestaande vloer, daarna kies je de gordijnen uit en de kleuren van de muur. Pas dan ga je kijken naar de kleuren van het meubilair.

Zoek extra inspiratie

Er zijn veel manieren om jezelf te inspireren, je kunt door de magazines bladeren, je kunt het internet doorzoeken. Maar je kunt ook tijdens een wandeling een mooie bloem plukken, en bij die kleur het juiste kleurenpalet zoeken. Zo moeilijk is het allemaal niet als je goed begint, tenslotte is een goede voorbereiding het halve werk. Hou de volgende punten in de gaten:

  • Het gaat om de contrasten, probeer altijd lichte en donkere kleuren op te nemen in je palet.
  • Bij veel grijs tinten, kies je altijd een levendige kleur als accent.
  • Als je veel felle tinten gebruikt, zorg er dan voor dat je dit aanvult met een donkere tint om een neutrale toon te hebben

Controleer je keuze

Als je met kleurcodes naar de winkel gaat, bekijk dan altijd eerst de kleurstalen van het product zelf, of deze overeen komen, en om zeker te weten om welke kleur het gaat. Kleuren op het computerscherm of smartphone komen niet overeen met de echte kleur. Ben je nog niet zeker van je zaak? Koop dan eerst een klein potje verf en kijk of dit aan je verwachtingen voldoet!